UK – Prehrana

prehranaGubitak tjelesne mase čest je kod pacijenata s težim oblicima UK. Ne postoji određena hrana ili način prehrane koji bi uzrokovao simptome UK ili produšio razdoblje bez simptoma. Stoga se pacijenti potiču na jedenje zdrave, kvalitetne hrane i izbjegavanje hrane za koju u ponavljanim situacijama uoče da im izaziva/pogoršava simptome.

Nepodnošenje laktoze (alergija na mlijeko) često se uočava kod pacijenata s UK pa se preporučuje obaviti testiranja kako bi se dokazalo postojanje poremećaja. Pacijenti koji ne uzimaju laktozu hranom trebali bi uzimati nadomjeske kalcija u svrhu sprječavanja gubitka koštane mase.
Bolesnici s grčevim u trbuhu i proljevom mogu pokušati izbaciti svježe voće i povrće, kafein, gazirana pića i proizvode koji sadrže sorbitol (primjerice dijetalne žvakaće gume). Ipak, fermentabilna celulozna vlakna mogu imati ulogu u odršavanju remisije, možda zbog proizvodnje butirata u crijevnim bakterijama koji ima antiupalni učinak.
Svakodnevno uzimanje multivitamina preporučuje se ako je ograničeno uzimanje nekih grupa namirnica. Također se preporučuje nadoknada folne kiseline. Parenteralna prehrana infuzijom nema primarni terapijsku ulogu kod UK, ali se povremeno primjenjuje kod vrlo teških slučajeva. Najmanje dva istraživanja su pokazala kako totalna parenteralna prehrana s odmaranjem crijeva ne poboljšava ishod teškog UK.