Ileostoma

ileostomaIleostoma je pričvršćivanje završnog dijela tankog crijeva na abdomen. Ileostoma ima značajku da je malo izvan trbušne stjenke tako da može ući komotno kroz otvor podloge i prazni tekuću stolicu ( koja se sastoji od vode, sokova stoloce i ostaci neprobavljene hrane) visoko iritirajući za kožu. Ileostoma ne prima znakove, pošto ne posjeduje mišić ( za razliku od anusa). Praznit će ujednačeno svoj sadržaj – tekućinu bez mogućnosti kontrole. Pražnjenje sadržaja – tekućine bit će skoro uvijek konstantno u toku dana i neće biti moguće zgušnjavanje zbog nedostatka upijanja određenih sastojaka koji se obavlja u debelom crijevu ( niži dio probavnog sustava).

Kad se radi ileostoma?

Po procjeni kirurga stvara se takva stoma da se spriječi funkcioniranje dijela crijeva koji se nalazi između stome ili anusa. Ileostoma je često privremena i naknadno odstranjena da se omogući prirodni protok, a ponekad ostaje trajna.

NJEGA ILEOSTOME

Postupci za pravilnu njegu ileostome ne razlikuju se mnogo od onih opisanih kod kolostome. U nastavku par savjeta u svrhu prevencije:

– crvenilo
– krvarenje
– svrbež, bol, pečenje

što su učestalije pojave nego kod kolostomije.

I naglo odvajanje vrećice i infiltracija ispod podloge ili jednodijelne vrećice, što je učestalo kod ileostome, može se izbjeći. Za promjenu vrećice vrijede iste upute opisane kod kolostomije.

SJETI SE DA JE ZABRANJENO UPOTRIJEBITI : Eter, alkohol, hidrogen i sl. zato jer uzrokuju oštećenje kože i peku.

Kao već rečeno stoma nije rana već novi organ koji je sastavni dio tijela i kao takav nije potrebno za higijenu i čistoću upotrijebiti sterilne već samo čiste materijale. Stjenka se nježno opere sa mekom krpom ili spužvom i isto tako osuši. (lagano tamponirati). Prije nego se stavi podloga ili jednodijelna vrećica potrebno je škarama odrezati rupu iste veličine i oblika stome. Ako se u zoni gdje dolazi podloga nalaze dlake potrebno je nasapunati kožu i obrijati sa britvicom za jednokratnu upotrebu.

DIJETETSKI SAVJETI ZA ILEOSTOMU

Ovim dijelom crijeva prolazi neformirana stolica (skoro tekuća ) zato što nije apsorbirana voda ( taj proces obavlja se u kolonu). Izlazak stolice iz ileostome uvijek je uglavnom tekuća, ali može se zgusnuti tako da slijedimo određena jednostavna pravila:

– dnevna količina hrane mora se dijeliti na tri obroka od kojih dva uvijek u isto određeno vrijeme, što će pomoći pri reguliranju probave
– dobro prožvakati, jer određena hrana probavi se već u ustima
– jesti lagano i sa zatvorenim ustima da bi se spriječilo gutanje zraka
– izbjegavati hranu s visokim sadržajem aromatskih sastojaka (luk, češnjak i sl.)
– uzimati sastojak po sastojak u dnevnoj dijeti

Sastojci koje treba umjereno uzimati ili izbjegavati da stolica bude manje tekuća:

– kreme, masti, marmelade
– umaci, pržena hrana
– poriluk, luk, paradajz – sirovi ( da bez kože i sjemenki)
– skuta, mortadela, vrhnje
– suhomesnati proizvodi bogati mastima ( da nemasno)
– kuhana jaja
– sokovi hladni, gazirani

Dozvoljeno je (ali poželjno provjeriti) kava, vino u vrijeme obroka u umjerenoj količini.

Treba imati na umu da zadovoljavanje ukusa zdravije je nego zabrana, iako stvara nepoželjne učinke, ali pospješuje da bolje upoznamo sebe. Za sve ostale informacije kontaktirati stoma terapeuta, liječnika i djetologa centra za stomu.