Studenti s upalnim bolestima crijeva (Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom)

Studenti Hucuk

Studenti oboljeli od upalnih bolesti crijeva zbog specifičnosti i težine ovih kroničnih bolesti, povremenih pogoršanja, bolova, proljeva, čestih hospitalizacija, operacija, dugih oporavaka itd. nerijetko imaju teškoća pri izvršavanju svojih akademskih obveza.

HUCUK je posljednje tri godine proveo projekt „Izjednačavanje mogućnosti u sustavu obrazovanja za mlade oboljele od upalnih bolesti crijeva“ u suradnji s Uredom za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu, Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu uz potporu prodekanice za studije, studente i upravljanje  kvalitetom prof.dr.sc. Ivanom Čuković-Bagić, te stručnom potporom Referentnog centra za upalne bolesti crijeva – KBC Zagreb doc. dr. sc. Silvijom Čuković-Čavka.

Cilj projekta bio je podići svijest o problemima oboljelih od upalnih bolesti crijeva i osigurati lakši pristup visokom obrazovanju  kroz prilagodbu nastavnog procesa za oboljele i preporukama koje mogu olakšati studiranje (npr. usmeni ispiti umjesto pismenih, ako je to potrebno zbog nemogućnosti prisustvovanja zadanom ispitnom roku). S obzirom na to da je kod svakog oboljelog tijek i težina bolesti, potreban je individualni pristup.

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je i osobe s kroničnim bolestima kao osobe koje imaju specifične potrebe tijekom studija. Time se osigurala pomoć za sve oboljele od upalnih bolesti crijeva tijekom studija.

Svi studenti s upalnim bolestima crijeva koji žele pokrenuti postupak prilagodbe nastavnog procesa i polaganja ispita mogu taj Zahtjev skinuti na stranici „Postupnik za prilagodbu nastavnog procesa i polaganja ispita“: http://rektorat.unizg.hr/uredssi/index.php/lang-hr/aktualno/156-postupnik-za-prilagodbu-nastavnog-procesa-i-polaganja-ispita te ga ispuniti, skenirati, poslati e-mailom ili pak osobno ili običnom poštom dostaviti na adresu Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu.

Ukoliko želite neki drugi oblik podrške u vidu savjetodavnog razgovora, pomoći oko predaje Zahtjeva i sl. u tom slučaju se naravno možete najaviti i doći u gore navedeni ured.

Na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu postoje koordinatori za studente s invaliditetom kojima se potrebno javiti s preporukom Ureda za studente s invaliditetom. Dužnost je koordinatora da studentima pomogne u provedbi preporuke.

Projekt je proveden uz potporu Grada Zagreba pa je prvi korak učinjen na Sveučilištu u Zagrebu.

Studenti ostalih Sveučilišta mogu obavijestiti svoje Sveučilište o ovom projektu i zatražiti istu pomoć.

HUCUK je izradio i materijal koje možete preuzeti ovdje: http://hucuk.hr/wp-content/uploads/mladi/fakulteti.pdf, a koji će Vam pomoći da pomognete približiti problematiku koordinatoru za studente s invaliditetom i profesorima Vašem fakulteta.

Kontakti za urede su:

ZAGREB

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu

Trg maršala Tita 14 (Sveučilište u Zagrebu)
od ponedjeljka do petka 8.00 – 16.00 sati.
Termin sastanka možete najaviti telefonski na brojeve:
01/4564-210
099/4593-578
e-mail: uredssi@unizg.hr

http://rektorat.unizg.hr/uredssi/

RIJEKA

Ured za studente s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci, koje  također zastupa interese i studenata s kroničnim bolestima.

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci

Sveučilišni kampus na Trsatu, Radmile Matejčić 3 (Građevinski fakultet, I. kat)

Radno vrijeme:  8.30 – 16.30 h (ponedjeljak – petak)

tel: 051/265-844

e-mail:uredssi@uniri.hr

http://www.ssc.uniri.hr/hr/ured-za-studente-s-invaliditetom.html

SPLIT

Na Sveučilištu u Splitu također postoji Ured za studente s invaliditetom, koji također brine i o studentima s kroničnim bolestima, međutim za sad na njihovoj internetskoj stranici nije priložen nikakav kontakt kome bi se ti studenti trebali javiti.

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu

http://www.unist.hr/studiranje-u-splitu/ured-za-studente-s-posebnim-potrebama

OSIJEK

Na Sveučilištu u Osijeku postoji Ured za studente s invaliditetom, ali za njega nije navedeno da stoji na raspolaganju i osobama koji imaju kronične bolesti.

Bez obzira na to,  u slučaju potrebe možete im se obratiti za pomoć, vjerujemo da će svejedno pomoći.

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Osijeku

Ured za studente s invaliditetom vode i koordiniraju:

izv. prof. dr. sc. Mario Vinković, prorektor za nastavu i studente
dr. sc. Damir Španić, stručni suradnik za studentska pitanja i studente s invaliditetom

Vrijeme određeno za rad sa studentima:
– od ponedjeljka do petka 9.00 – 12.00 Termin dolaska najavite na e-mail adresu dspanic@unios.hr.

http://www.unios.hr/studenti/studenti-s-invaliditetom/podrska/

ZADAR

Kontakt:

Telefon:  023/200-820

Besplatni telefon: 0800-200-199

Mail: savjetovaliste@unizd.hr

Adresa: Trg kneza Višeslava 9

http://www.unizd.hr/studentisinvaliditetom