Status i dostupnost biološke terapije

U Zagrebu je 14. ožujka 2014. održan sastanak predstavnika udruga bolesnika od upalnih bolesti crijeva iz cijele Hrvatske i predstavnika gastroenterologa – stručnjaka za upalne bolesti crijeva iz glavnih hrvatskih bolničkih centara. Tema sastanka je bila status i dostupnost biološke terapije za oboljele od upalnih bolesti crijeva.

 

HUCUK su predstavljali  Željko Gardlo, Iva Savanović i Perica Lajšić, udrugu Omni Crohn Zadar koja je pridruženi član HUCUK-a je predstavljao Mate Strgačić, udrugu RUCUK  Rijeka, također pridruženu članicu HUCUK-a je predstavljao Andrija Arapović, IBD Split –  udrugu iz Splita je predstavljala Magdalena Martinović, a  ColonOS Osijek, udrugu sa sjedištem u Osijeku su predstavljale Ozana Vignjević i Ljiljana Vukadinović. Referentni centar Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za upalne bolesti crijeva iz KBC Zagreb su predstavljali prof.dr.sc. Boris Vucelić  i doc. dr.sc. Silvija Čuković- Čavka, KBC Rijeka je predstavljala prof.dr.sc. Branka Sinčić Mijandrušić, KBC Split je predstavljala dr. med.Bruna Rošić Despalatović, a KBC Osijek je predstavljala dr. med. Andrea Oršulić.

Kao uvod u sastanak navedena je procjena da od upalnih bolesti crijeva u Republici Hrvatskoj boluje oko 4500 bolesnika. Prema svjestskim, europskim i hrvatskim smjernicama smatra se da 10-20% bolesnika ima indikaciju za liječenje biološkom terapijom. Oboljeli od upalnih bolesti crijeva pripadaju mladoj i radno sposobnoj populaciji. Priroda neizlječive kronične upalne bolesti crijeva dovodi do smanjenja radne sposobnosti, invaliditeta, smanjenja kvalitete živote, a pojedine komplikacije mogu dovesti i do smrtnog ishoda. Biološkim lijekovima moguće je zaustaviti napredovanje upalnog procesa, spriječiti komplikacije i nastanak invaliditeta. Pravovremena, rana primjena bioloških lijekovima mijenja prirodni tijek bolesti i posljedične komplikacije.

Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:

  1. Biološka terapija treba biti dostupna svim bolesnicima oboljelima od upalnih bolesti crijeva prema indikacijama navedenima u Hrvatskom konsenzusu o liječenju upalnih bolesti crijeva biološkim lijekovima. Konezus su sastavili stručnjaci gastroeneterolozi iz svih kliničkih bolnica u Hrvatskoj i objavljen je u časopisu Acta Medica Croatica Vol. 67 2013. Broj 2.
  2. Bolesnici od upalnih bolesti crijeva su  diskriminirani od strane HZZO-a u odnosu na ostale oboljele od drugih upalnih imunoloških bolesti.
  3. Bolesnicima s upalnim bolestima crijeva treba biti omogućeno liječenje biološkim lijekovima neovisno o tome u kojoj bolnici se liječe. Trenutno postoji veliki nesrazmjer u dostupnosti terapije u različitim bolnicama unutar Hrvatske koji ovisi o budžetima pojedinih odjela i klinika.
  4. Mišljenja smo kako biološki lijekovi trebaju biti financirani iz posebnog fonda kao i ostali skupi lijekovi neovisno o limitu koji ima odjel / bolnica u kojoj se bolesnik liječi.
  5. Postavljanje indikacija, konzultacije i nadzor bolesnika liječnih biološkim lijekovima trebaju biti u nadležnosti Referentnog centra Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske  i regionalnih centara (KBC Zagreb, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek).

Sudionici sastanka donijeli su zajedničku odluku da se hitno ugovori sastanak sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje u cilju rješavanja gore navedenih problema.