Radno terapijske radionice

RADNO TERAPIJSKE RADIONICE

Radno terapijske radionice planirane su u sklopu projekta „I u bolesnom tijelu zdrav duh“ kao ciklus od 10 radno terapijskih radionica za osobe oboljele od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa i članove njihovih obitelji.

Sve frustracije i negativna energija koja se akumulira u osobama, tempirana je bomba koju je potrebno što jednostavnije izbaciti. To je moguće kroz kreativni rad gdje bi se sva ta negativna energija i frustracija prenijela u radove koje bi te osobe izrađivale. Cilj je porast samopoštovanja i općeg zadovoljstva, kroz stvaralaštvo i razvoj vještina i rad s različitim likovnim tehnikama; međusobno upoznavanje i zbližavanje kroz sudjelovanje u zajedničkom radu, njihovo opuštanje, stvaranje pozitivnih odnosa i povećanje kvalitete njihova života. Crtanje, rad sa glinom i ostali kreativni angažman ima terapijsko djelovanje, veliku ulogu u smanjenju stresa – čime se pozitivno utječe na tijek bolesti i održavanje stanja remisije. Prilikom kreativnog rada bivaju apsorbirani i obuhvaćeni u proces, što im odvraća misli od bolesti i stvara osjećaj zadovoljstva, koje pozitivno utječe na njihovo cjelokupno psihofizičko stanje. Interakcija s drugima proširuje socijalno iskustvo – te pogotovo što u ovoj grupi ima mnogo zajedničkih problema – te mogu učiti iz njihova iskustva. Pozitivne emocije, koje sudjelovanje u ugodnim aktivnostima bude, utječu na poboljšanje općeg stanja, otpornost organizma. I znanstveno je dokazan utjecaj pozitivnih iskustava i emocija na opće stanje organizma.
Interakcijom, tokom rada će se poticati razgovori, razmjena mišljenja i iskustava – čime se postiže i zbližavanje i učenje kroz iskustva drugih.
Sa radionicama se zapoćinje 19.09. (petak) u 19 sati u prostorijama udruženja, Zagreb, Kralja Zvonimira br. 20.
Pokrovitelji radno terapijskih radionica su Ministarstvo Zdravlja, Grad ZagrebHrvatska elektroprivreda i Oktal Pharma.