Obilježen Svjetski dan upalnih bolesti crijeva

World IBD Day 2018 Croatia

U cijelom svijetu 19. svibnja se obilježava kao Svjetski dan upalnih bolesti crijeva, a u Hrvatskoj je obilježen na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest i ulcerozni kolitis) su neizlječive, nezarazne i kronične bolesti imunog sustava koje zahvaćaju probavnu cijev, ali i mnoge druge organe u tijelu bolesnika. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 5.000 oboljelih.

Najčešće se aktiviraju između 15. i 25. godine života, dakle kod mladih ljudi u najproduktivnijoj životnoj dobi. Oboljelima su potrebne česte ambulantne kontrole, hospitalizacije, operativni zahvati te neugodne i brojne pretrage. Broj se oboljelih, iz nepoznatog razloga, vidno povećava iz godine u godinu.
Jedan od najčešćih i najneugodnijih simptoma upalnih bolesti crijeva (Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa) su kronični proljevi.

Za oboljelu osobu pronalaženje dostupnog WC-a dok je izvan kuće nije uvijek lako a ponekad zahtijeva i neugodno objašnjavanje zašto ti je dostup do toaleta hitno potreban.
Budući da većina oboljelih povremeno ili stalno ima potrebu za hitnim i neodgodivim odlaskom na toalet, tim povodom je Hrvatsko udruženje za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis promoviralo „Ne mogu čekati!“ karticu za naše oboljele.

Kartica bi trebala oboljeloj osobi omogućiti brži pristup do toaleta jer je na njoj ukratko objašnjeno da korisnik kartice ima upalnu bolest crijeva i da je joj je potrebno hitno omogućiti dostup do istog.

Kartica "Ne mogu čekati"

A kako nam je bilo na Cvjetnom trgu u Zagrebu možete pogledati u donjoj galeriji slika: