Izjednačavanje mogućnosti u sustavu obrazovanja za mlade oboljele od upalnih bolesti crijeva

Dana 24.11.2015. u vijećnici Rektorata Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol na temu: „Izjednačavanje mogućnosti u sustavu obrazovanja za mlade oboljele od upalnih bolesti crijeva“. Cilj projekta jest poboljšati kvalitetu sudjelovanja djece i mladih oboljelih od upalnih bolesti crijeva u obrazovnom procesu.

Zbog specifičnosti kronične bolesti, učenici i studenti nerijetko imaju teškoća pri izvršavanju svojih školskih i akademskih obveza, a njihovi problemi nažalost nisu prepoznati u sustavu obrazovanja. Nejednakost učenika i studenata oboljelih od upalnih bolesti crijeva u pravimu s ostalim učenicima i studentima s invaliditetom, stigmatiziranost, neujednačenost prakse škola i fakulteta, ali i ispadanje iz sustava obrazovanja bili su glavni razlozi pri kreiranju ovog projekta.

Stoga, prioritetne potrebe ovog projekta su: informirati i educirati nastavno osoblje s najčešćim problemima s kojima se oboljela djeca i mladi susreću čime bi se značajno olakšao obrazovni proces.

S ciljem izjednačavanja mogućnosti pokazivanja znanja oboljelih od upalnih bolesti crijeva potrebno je osigurati:

ZA STUDENTE:

  • INFORMIRANJE NASTAVNOG OSOBLJA
  • FLEKSIBILNOST U IZVOĐENJU NASTAVE
  • INDIVIDUALIZIRANI NAČIN POLAGANJA ISPITA I KOLOKVIJA

ZA SREDNJOŠKOLCE:

  • INIDIVIDUALZIRANI NAČIN POLAGANJA ISPITA
  • FLEKSIBILNOST U IZVOĐENJU NASTAVE I IZVRŠAVANJU OBVEZA
  • POSEBNA POMOĆ
  • INDIVIDUALIZIRANI NAČIN POLAGANJA DRŽAVNE MATURE
fakulteti srednja

U ime Sveučilišta u Zagrebu projekt je podržala prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, a iz Referentnog centra za upalne bolesti crijeva Ministarstva zdravlja, KBC Zagreb doc.dr.sc. Silvija Čuković-Čavka održala je predavanje te prisutne upoznala s problemima oboljelih i samom prirodom bolesti. U ime HUCUK-a voditeljice projekta Iva Savanović, dipl.soc.rad. i Kristina Divić, mag.act.soc. predstavile su ciljeve projekta te smjernice u prilagodbi nastave i ispita te individualziranog načina polaganja ispita u skladu s akademskim standardima.
Na okruglom stolu bili su prisutni koordinatori za studente s invaliditetom sa sastavnica Sveučilišta te prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete prof. dr. sc. Mirjana Hruškar,  predsjednica Povjerenstva za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Lelia Kiš-Glavaš i stručna savjetnica Ureda za studente s invaliditetom Valentina Novak Žižić, mag.soc.rad.

Jedan od zaključaka donesenog na okruglom stolu je potreba daljnje edukacije nastavnog osoblja , osobito prodekana za nastavu sa svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon održanog okruglog stola na razini Sveučilišta u Zagrebu slijedi okrugli stol i edukacija nastavnog osoblja srednjih škola Grada Zagreba koji će se održati 08.12.2015., a mjesto održavanja okruglog stola biti će naknadno objavljeno na web stranici. Ovim putem pozivamo sve srednjoškolce oboljele od upalnih bolesti crijeva i/ili njihove roditelje da se slobodno pridruže ili nas kontaktiraju vezano uz probleme oboljelih učenika u obrazovnom procesu. 

Projekt uz potporu Grada Zagreba -Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Abbvie

 

zagreb abbvie