Istraživanje za utvrđivanje stope zloćudne bolesti i ukupne smrtnosti u djece i mladih koji boluju od IBD-a

klaiceva_istrazivanjeCijenjeni članovi HUCUK-a,

ovim Vas putem želim obavijestiti da je od srpnja 2013. godine krenulo istraživanje kojem je cilj utvrditi stopu zloćudnih bolesti te ukupne smrtnosti u djece i mladih osoba s upalnim bolestima crijeva.

U ovo, prospektivno prikupljanje podataka krenulo se nakon završene retrospektivne studije čiji su rezultati pokazali da je u 20 europskih zemalja umrlo 31 dijete s upalnim bolestima crijeva, a 18 djece je oboljelo od zloćudne bolesti. Budući da se ipak radi o respektabilnom broju odlučeno je provesti prospektivno istraživanje koje će trajati sljedeće tri godine.
espghan

Projekt je pokrenut od strane ESPGHAN-a (Europskog društva za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu), odnosno njihove Porto grupe u čijem radu sudjeluju članovi našeg Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu.

Istraživanje se odnosi samo na bolesnike kod kojih je dijagnoza upalnih bolesti crijeva postavljena u dječjoj dobi (≤18 godina) i koji su oboljeli od maligne bolesti prije 26. godine života.

Cilj nam je utvrditi javljaju li se neke (i koje) zloćudne bolesti češće kod bolesnika s upalnim bolestima crijeva te postoji li povezanost između određene terapije i njihove pojave. Ova saznanja pomogla bi nam u liječenju upalnih bolesti crijeva, ali i pravovremenom otkrivanju zloćudnih bolesti.

Pravu incidenciju nemoguće je saznati bez Vaše pomoći, stoga Vas molim da ukoliko ste Vi sami, ili je član Vaše obitelji obolio od bilo koje zloćudne bolesti, a dijagnoza upalne bolesti crijeva postavljena je prije 18. godine života da nam se javite putem donjeg obrasca. Netko od članova našeg tima će Vas kontaktirati za dodatne informacije.

Unaprijed zahvaljujem na suradnji!

 

klaicevadr.sc. Iva Hojsak, dr.med.
Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu
Klinika za dječje bolesti Zagreb
Klaićeva 16, Zagreb
Tel: 01/4600-130
e-mail: ivahojsak@gmail.com 

 

Kontakt forma za svrhu istraživanja

 

Verifikacija

 

Facebook