HZZO je biološku terapiju za oboljele od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa stavio na popis posebno skupih lijekova

U Narodnim novinama br. 91/2014. od 26. srpnja 2014. objavljeno je da je donesena odluka o izmjenama i dopunama odluke o utvrđivanju popisa posebno skupih lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tom odlukom je biološka terapija za oboljele od Crohnove bolest i ulceroznog kolitisa stavljena na Popis posebno skupih lijekova.

Oboljeli od upalnih bolesti crijeva pripadaju mladoj i radno sposobnoj populaciji. Priroda neizlječive i kronične upalne bolesti crijeva od koje su oboljeli često ih dovodi do smanjenja radne sposobnosti, invaliditeta, smanjenja kvalitete života, a pojedine komplikacije mogu dovesti i čak do smrtnog ishoda.

 

Pravovremenom, ranom primjenom bioloških lijekova moguće je zaustaviti napredovanje upalnog procesa, spriječiti komplikacije i nastanak invaliditeta. Prema svjestskim medicinskim smjernicama smatra se da između 10-20% bolesnika od upalnih bolesti crijeva ima indikaciju za liječenje biološkom terapijom.

 

Do sada je primjećeno da postoji veliki nesrazmjer u dostupnosti biološke terapije u različitim bolnicama unutar Hrvatske. Ta dostupnost najviše ovisi o visini budžeta pojedinih odjela i klinika. Stav je HUCUK-a je da svim bolesnicima s upalnim bolestima crijeva kojima je biološka terapija potrebna treba biti omogućeno liječenje biološkim lijekovima neovisno o tome u kojoj se bolnici liječe.

 

Zbog svega gore navedenog, na inicijativu HUCUK-a organizirana je zajednička akcija sa pacijentskim udrugama za upalne bolest crijeva iz cijele Hrvatske (ColonOS iz Osijeka, udruga Omni Crohn iz Zadra, udruga RUCUK  iz Rijeke, udruga IBD Split), kojom smo to stanje željeli promijeniti i kojom je od HZZO-a zatraženo da se biološka terapiju za oboljele od upalnih bolesti crijeva stavi na Popis posebno skupih lijekova, a ne da sav trošak za nju ide na teret bolničkih proračuna.

 

Stručnu potporu našoj akciji dali su liječnici gastroenterolozi iz KBC Zagreb, KBC Split, i KBC Osijek i KBC Rijeka.

 

Ovom odlukom HZZO-a da se biološka terapija stavi na popis posebno skupih lijekova ta će terapija postati dostupnija svim oboljelim od upalnih bolesti crijeva kojima je ona neophodno potrebna.