Upalne bolesti crijeva, omega-3 masne kiseline i ulje račića krila

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća sve je jasnija uloga masnoća u moduliranju upalnih procesa. Poznato je da određene vrste masti, posebice one koje nazivamo omega-3 imaju protuupalno djelovanje i stoga se velike nade polažu u primjenu tih vrsta masnoća kod različitih upalnih bolesti. Kada je riječ o upalnim bolestima crijeva, poznati su epidemiološki dokazi o kvaliteti i udjelima masti u prehrani i povezanosti s pojavom upalnih bolesti crijeva.

Primjerice, studija provedena u Japanu ukazala je na korelaciju povećane učestalosti Crohnove bolesti i povećanog unosa proteina životinjskog porijekla ukupnih i životinjskih masti, posebice omega-6 višestruko nezasićenih masnih kiselina. Prodorom zapadnjačke prehrane u tradicionalnu prehranu Japanaca došlo je do narušavanja omjera između omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a nekoliko studija ukazalo je na protuupalni učinak omega-3 masnih kiselina kod upalnih bolesti crijeva kroz modulaciju sinteze proinflamatornih citokina. Budući da kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa dolazi do upalnih promjena na crijevu, protuupalni učinak omega-3 nezasićenih masnih kiselina porijeklom iz riba sjevernih mora i ulja račića krila može koristiti oboljelima. Preporučuje se suplementacija EPA (eikozapentaenskom kiselinom) i DHA (dokozaheksaenskom kiselinom). Trogodišnja studija objavljena u časopisu „Journal of Gastroenterology“ pokazala je kako oboljeli od Crohnove bolesti koji konzumiraju prehranu bogatu omega-3 masnim kiselinama imaju znatno manji stupanj relapsa bolesti od bolesnika koji ne konzumiraju ribu sjevernih mora, odnosno omega-3 masne kiseline. Losos, tuna, haringa i sardine bogati su izvori EPA i DHA. Nadalje, još nekoliko studija pokazalo je da riblje ulje, odnosno omega-3 masne kiseline, smanjuje upalu i potrebu za protuupalnim lijekovima te promovira postizanje adekvatne tjelesne mase u oboljelih od ulceroznog kolitisa. U studijama su korištene relativno visoke doze EPA i DHA, koje su se kretale između 2 i 3 grama.

Ulje račića krila, nov i prirodan izvor omega-3

Kril odnosno njegovo ulje posljednjih je godina u središtu interesa znanstvene zajednice. Riječ je o sitnom morskom račiću koji obitava u vrlo hladnim vodama Antarktika, a hrani se planktonima i mikroskopskim algama koje proizvode omega-3 masne kiseline. Zahvaljujući takvoj prehrani kril akumulira važne višestruko nezasićene masne kiseline (poglavito eikozapentaensku, EPA i dokozaheksaensku, DHA kiselinu) koje se obilato zastupljene u ulju krila. Specifičnost ulja krila nije samo sadržaj, već i način dostupnosti omega -3 masnih kiselina. EPA i DHA u ulju krila su, naime, vezane na fosfolipide što omogućuje bolju apsorpciju i iskorištenje od omega-3 masnih kiselina vezanih u trigliceride kakve su prisutne u ribljem ulju. Samim time ulje krila potrošačima nudi alternativu ribljem ulju i dodatnu prednost u vidu uzimanja manjih doza za ispoljavanje povoljnog učinka. Krill na norveškom zapravo znači „hrana za kitove“, što pojašnjava položaj krila u hranidbenom lancu. Budući da se nalazi nisko u lancu, obitava u kristalno čistom moru Antarktika i općenito ne živi dugo, nema rizika od nakupljanja teških metala i drugih nečistoća u ulju krila. Na Antarktiku se biomasa krila sakuplja uz pomoć posebno projektiranih brodova, mreža i sustava koji omogućuju nježno ubiranje kako bi se maksimalno očuvala bioraznolikost i polazna supstanca za ulje bogato omega-3 masnim kiselinama.Ulje krilla plijeni pažnju znanstvenika nešto više od deset godina, a prije dvije godine objavljena je i prva studija koja se bavila problematikom upalnih bolesti crijeva. Studija provedena na eksperimentalnim životinjama i objavljena u časopisu „Scandinavian Journal of Gastroenterology“ pokazala je kako dodatak ulja račića krila štiti od upalnih bolesti crijeva tako što smanjuje intenzitet upale i oksidativnog stresa. Naime, za razliku od ribljeg ulja, ulje račiča krila uz omega-3 masne kiseline sadrži i astaksantin, vitamine A i E i posebnu vrstu flavonoida, sve redom supstance s antioksidacijskim djelovanjem. Stoga ulje račića krila ima dvojaku ulogu – protuupalno djelovanje uvriježeno za sadržaj EPA i DHA, ali i antioksidacijsko djelovanje. Oba djelovanja mogu biti od koristi za oboljele od upalnih bolesti crijeva. Stoga primjenu ovog prirodnog, superiornog izvora omega-3 masnih kiselina valja razmotriti i u oboljelih od upalnih bolesti crijeva.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Literatura:

1. Tragnone A, Valpiani D, Miglio F, Elmi G, Bazzocchi G, Pipitone E et al. Dietary habits as risk factors for inflammatory bowel disease. Eur J Gastroenterol Hepatol 1995; 7(1):47-51.

2. Shoda R, Matsueda K, Yamato S, Umeda N. Therapeutic efficacy of N-3 polyunsaturated fatty acid in experimental Crohn’s disease. J Gastroenterol 1995; 30 Suppl 8:98-101.

3. Grimstad T1, Bjørndal B, Cacabelos D et al Dietary supplementation of krill oil attenuates inflammation and oxidative stress in experimental ulcerative colitis in rats.Scand J Gastroenterol. 2012 Jan;47(1):49-58.