Prehrana
Definiranje adekvatne prehrane kod upalnih bolesti crijeva nije lak zadatak – ni za oboljele niti za liječnike i dijetetičare. Karakteristični simptomi probavnih tegoba, diareja, bol u području abdomena, mučnina i neželjeni gubitak tjelesne mase neprestano podsjećaju oboljele kako je njihova bolest u direktnoj vezi s prehranom.
Stoga mnogi oboljeli očekuju striktna, egzaktna i detaljna pravila za adekvatnu prehranu kod upalnih bolesti crijeva. Nažalost, ne postoje općenite smjernice koje bi se mogle primjeniti na sve oboljele.
Prehrambene preporuke razlikuju se kod različitih oblika i faza bolesti. Također, ne reagiraju sve osobe jednako na prehrambenu terapiju. Budući da ne postoji jedinstvena dijeta za sve oboljele od upalnih bolesti crijeva ne treba polagati nade u učinkovitost pojedinih popularnih dijeta.
Svaki bolesnik zahtijeva individualan pristup i mora se aktivno uključiti u kreiranje i praćenje uspješnosti propisane dijete.
Važnost pravilne prehrane
Pri planiranju prehrane hranu najčešće dijelimo u šest skupina, ovisno o dnevnim energetskim potrebama, za svaku skupinu namirnica preporučuje se i određen broj serviranja koji bi trebalo unijeti tijekom dana.
Kada se pri planiranju jelovnika spominje riječ serviranje, ona ima sasvim drugo značenje od riječi serviranje koja je u svakodnevnoj uporabi.
Primjerice, uobičajeni obrok špageta koji se dobije u restoranu sadrži 2 – 3 serviranja.Jedna jedinica serviranja prema usda department of Health and Human services za različite kategorije hrane iznosi:
Meso, perad, riba, grah, jaja, orasi60 – 85 g kuhanog nemasnog mesa, peradi ili ribe 1 jaje 1/2 šalice kuhanog graha 1/3 žlice oraha |
Mlijeko, jogurt, sir1 šalica mlijeka ili jogurta 30 – 60 g sira |
||
Povrće1/2 šalice sjeckanog svježeg ili kuhanog povrća 1 šalica svježeg lisnatog povrća |
Voće1 komad voća 3/4 šalice voćnog soka 1/2 šalice konzerviranog voća 1/4 šalice sušenog voća |
||
Prehrambene smjernice koje je izdalo američko ministarstvo poljoprivrede 2010. godine upućuju na sljedeće preporuke:
• neka polovicu tanjura ispuni voće i povrće
• neka barem polovinu ukupnog unosa žitarica čine cjelovite žitarice
• umjesto punomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda uputno je unositi obrane proizvode
• pripaziti na unos soli odnosno natrija u hrani kod proizvoda kao što su gotove juhe, konzervirana hrana, kruh i peciva i gotova jela
• žeđ gasiti vodom, a ne slatkim napitcima
• treba uživati u hrani, ali smanjiti porcije i ne prejedati se
Glavna poruka tanjura, čiji naziv u originalu zvuči ‘’odaberi moj tanjur’’ (Choose My plate), zapravo glasi da nije stvar u izbjegavanju određene hrane, već je naglasak na pravilnom odabiru, ali i u veličini porcije.
Autori:
Prof.dr.sc. Željko Krznarić i dr.sc. Darija Vranešić Bender
Centar za kliničku prehranu, KBC Zagreb
Kompletnu brošuru možete skinuti na ovom linku!
Prehrana_oboljelih_od_upalnih_bolesti_crijeva_2022