Humira (adalimumab)

abbottHumiraEN1_LHumira je namijenjena liječenju reumatoidnog artritisa, poliartikularnog juvenilnog idiopatskog artritisa, ankilozantnog spondilitisa (AS), aksijalnog spondiloartritisa bez radiološkog dokaza AS-a, psorijatičnog artritisa, psorijaze, Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. To je lijek koji smanjuje upalni proces koji prati ove bolesti. Aktivni sastojak, adalimumab, jest ljudsko monoklonsko protutijelo, proizvedeno na kulturama stanica. Monoklonska protutijela su proteini koji prepoznaju druge jedinstvene proteine i za njih se vežu. Adalimumab se veže za specifični protein (faktor tumorske nekroze ili TNFα) čije su razine povišene pri upalnim bolestima kao što su reumatoidni artritis, poliartikularni juvenilni idiopatski artritis, ankilozantni spondilitis, aksijalni spondiloartritis bez radiološkog dokaza AS-a, psorijatični artritis, psorijaza, Crohnova bolest te ulcerozni kolitis.

 

Crohnova bolest
Crohnova bolest je upalna bolest probavnog trakta. Ukoliko bolujete od Crohnove bolesti, prvo ćete dobiti druge lijekove. Ukoliko na njih ne reagirate dovoljno dobro, dobit ćete Humiru kako bi se smanjili simptomi i znakovi Vaše bolesti.

Ulcerozni kolitis
Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva. Ukoliko bolujete od ulceroznog kolitisa, prvo ćete dobiti druge
lijekove. Ukoliko na njih ne reagirate dovoljno dobro, dobit ćete Humiru kako bi se smanjili simptomi i
znakovi Vaše bolesti.

Nemojte uzimati Humiru

– Ako ste alergični (preosjetljivi) na adalimumab ili bilo koji drugi sastojak Humire.

– Ako bolujete od teške infekcije, uključujući aktivnu tuberkulozu. Imate li simptome infekcije, poput

vrućice, rana, osjećaja umora, probleme sa zubima,

važno je to priopćiti svom liječniku.

– Ako bolujete od umjerenog ili teškog zatajenja srca. Ukoliko ste bolovali, ili bolujete, od ozbiljne

srčane bolesti, važno je to priopćiti svom liječniku

Uzimanje drugih lijekova
Humira se može uzimati istodobno s metotreksatom ili nekim antireumaticima koji mijenjaju tijek bolesti (sulfasalazinom, hidroksiklorokinom, leflunomidom i injekcijskim pripravcima zlata), steroidima, odnosno analgeticima, uključujući i nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID).
Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ukoliko uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje druge lijekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta.
Humira se ne smije uzimati s drugim lijekovima koji sadrže aktivnu supstancu anakinru ili abatacept. Ukolikoimate kakva pitanja upitajte svog liječnika.

Uzimanje hrane i pića s Humirom
Kako se Humira primjenjuje potkožno (supkutano), hrana i pića ne bi trebali djelovati na Humiru.

Trudnoća i dojenje
Učinci Humire u trudnica nisu poznati te se stoga uporaba Humire u njih ne preporuča. Savjetuje se da za vrijeme liječenja Humirom izbjegavate začeće, te stoga u tom razdoblju morate primjenjivati primjerenu kontracepciju s kojom treba nastaviti barem 5 mjeseci nakon zadnje doze Humire.
Nije poznato prolazi li adalimumab u majčino mlijeko.
Ukoliko ste dojilja, morate prestati dojiti kako za vrijeme liječenja Humirom, tako i barem 5 mjeseci od zadnje doze Humire. Ako ste Humiru uzimali tijekom trudnoće, Vaše dijete može imati povećani rizik od dobivanja infekcije. Važno je da prije bilo kakvog cijepljenja djeteta obavijestite liječnika Vašeg djeteta i druge zdravstvene radnike o tome da ste u trudnoći uzimali Humiru (za više informacija pogledajte dio o cijepljenju).

KAKO UZIMATI HUMIRU?

Uvijek uzmite Humiru točno onako kako Vam je rekao liječnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ukoliko niste sigurni.

Uobičajena doza za Crohnovu bolest iznosi 80 mg u nultom tjednu, nakon čega slijedi 40 mg svaki drugi
tjedan, počevši od drugog tjedna. U slučajevima kad je potreban puno brži odgovor na liječenje, liječnik Vam može propisati dozu od 160 mg u nultom tjednu (4 injekcije u jednom danu ili po 2 injekcije u dva uzastopna dana), praćenu sa dozom od 80 mg u drugom tjednu, nakon čega slijedi 40 mg svaki drugi tjedan. Ovisno o odgovoru na terapiju, liječnik može povećati dozu na 40 mg svaki tjedan.

Uobičajena doza Humire za odrasle bolesnike s ulceroznim kolitisom iznosi 160 mg u nultom tjednu (doza se može dati kao 4 injekcije u jednom danu ili po 2 injekcije u dva uzastopna dana), praćenu sa dozom od 80 mg u drugom tjednu, nakon čega slijedi 40 mg svaki drugi tjedan. Ovisno o odgovoru na terapiju, liječnik može povećati dozu na 40 mg svaki tjedan.

Ako primjenite više Humire nego što ste trebali:
Ako si slučajno date injekciju Humire češće nego Vam je to preporučio Vaš liječnik, morate ga nazvati i o tome obavijestiti. Vanjsku kartonsku ambalažu lijeka uvijek nosite sa sobom, čak i kad je prazna.

Ako ste zaboravili uzeti Humiru:

Zaboravite li si dati injekciju, sljedeću dozu morate uzeti čim to primijetite. Zatim sljedeću dozu ubrizgajteonog dana kada je to prvotno bilo predviđeno, kao da propusta nije bilo.

MOGUĆE NUSPOJAVE
Kao i svi drugi lijekovi, i Humira može izazvati nuspojave, no ne razviju se u svih korisnika. Većina nuspojava su blage do umjerene. No, neke mogu biti ozbiljne i zahtjevati liječenje. Nuspojave se mogu javiti barem još 4 mjeseca nakon ubrizgavanja zadnje doze Humire.

Sve moguće nuspojave možete pogledati na ovom linku

Preuzeto sa: Halmed